Sosyal Medya

Güncel

Ankara, Trump’ı yakından izliyor - Kurtuluş Tayiz

ABD’nin, PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’ye zırhlı araçlar vermesi, kamuoyunda tepki uyandırsa bile devletin hâlâ soğukkanlılığını koruduğu görülüyor.



Bunun nedeni yeni baÅŸkanın OrtadoÄŸu stratejisinin henüz netleÅŸmemiÅŸ olması. Trump parçalı bir OrtadoÄŸu haritasından mı yana? Terör örgütleriyle iÅŸbirliÄŸi yapacak mı? PKK/PYD’ye yaklaşımı ne olacak?

Yeni başkanın bu sorulara nasıl yanıtlar vereceği net olarak ortaya çıkmış değil. Ankara, Trump ile yüz yüze, masaya oturup konuşmadan ABD ile ilişkilerde peşin kararlar alma yoluna gitmeyecek.

Ä°ki ülke iliÅŸkilerinin yol ayrımında olduÄŸundan şüphe yok. Trump yönetimi, yola Obama’nın bıraktığı yerden devam ederse statüko bozulacak. Uzun bir geçmiÅŸe sahip Türk-Amerikan iliÅŸkileri yeni bir evreye girecek. ABD’nin terör örgütleriyle iÅŸ tutmasına Türkiye’nin sessiz kalması ve eski iliÅŸkileri sürdürmeye çalışması mümkün deÄŸil. Böyle bir geliÅŸme, geçiÅŸtirilecek türden bir geliÅŸme deÄŸil. ABD gibi bir devlet PKK’yı açıktan desteklemeye kalkarsa ne devlet ne de kamuoyu hiçbir ÅŸey olmamış gibi davranabilir. ABD’yi eleÅŸtirmenin de ötesinde adımlar atmayı gerektirecek bir ihtiyaç hasıl olur ki, Türk-Rus ittifakı stratejik bir hal almaya baÅŸlar.

GeliÅŸmeler bu yönde mi? Akla takılan soru bu. OrtadoÄŸu’da olup biteni, Batı’nın bölgeye akın etme sebebini anlamadan ABD’nin alacağı tavrı anlamak da zor. Amerika’nın bölgedeki varlığının sebebi OrtadoÄŸu’yu yeniden ÅŸekillendirme planlarıyla yakından baÄŸlantılı. Batılı ittifak devletlerinin de OrtadoÄŸu’ya yığılmalarının sebebi herhangi bir terör örgütüyle mücadele deÄŸil; Batılı devletler, OrtadoÄŸu’da ameliyat yapmak için bulunmaktalar.

Obama yönetimiyle beraber ABD, OrtadoÄŸu’da harita deÄŸiÅŸikliÄŸi için doÄŸrudan harekete geçmiÅŸ, Irak’tan sonra Suriye fiili olarak parçalanmış, terör örgütü PKK/PYD eliyle yeni devletçiÄŸin temelleri de atılmıştır.

Trump, bu operasyon devam ederken iÅŸbaşına gelmiÅŸ bir isim. Obama’yı harekete geçiren güç Trump’ı da yürürlükteki OrtadoÄŸu politikasını sürdürmeye zorlayacaktır. Trump’ın OrtadoÄŸu konusunda henüz bir karar alamamış olmasının sebebi, eski politikayı devam ettirme eÄŸilimi içinde olmamasıyla açıklanabilir. DiÄŸer yandan bu süre, Trump’ın en azından Obama döneminde baÅŸlayan OrtadoÄŸu açılımını devam ettirmeye dönük ikna süreci olarak da görülebilir.

Bu karışıklığı Trump çözecek; Ankara, bu yüzden erken tepkiler verme yerine beklemeyi tercih ediyor. Büyük devletlerin OrtadoÄŸu politikası belirsizlik kaldırmaz. ABD’nin OrtadoÄŸu stratejisi de çok geçmeden netleÅŸecektir. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın da uyardığı gibi umalım, ABD tarihî bir yanlışa düşmez. Zira Ankara ABD’yle ya da ABD’siz mevcut istikametinden ÅŸaÅŸmadan yoluna devam edecektir.

AKÅžAM

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.